Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sjuk sinusknuta - hjärtat slutar jobba

Hej!
Har fått diagnos sss och förmaksflimmer. Min puls låg på ca 38 slag/min innan pacemaker sattes in. Baspuls sattes till 60 slag/min och vid återbesöket så visar det sig att PM jobbar näst intill 100% och att hjärtat knappt kan slå själv längre. Min läkare säger att det inte är en helt ovanlig reaktion utan när hjärtat "får hjälp" så "slappnar" det gärna av. Kan det vara så?
Jag är en för övrigt frisk kvinna på 40 år som inte led nämnvärt av min tidigare låga puls.

Hej,
Man bukar säga att hjärtats sinusknuta slappnar av när pacemakern driver hjärtat. Men om din tidigare puls låg under fyrtio och pacemakerns basfrekvens är satt till 60 så driver pacemakern hjärtat nästan hela tiden, som du förstår.

Stänger man av pacemakern kommer din puls igång igen kring 35-40 om du nu inte har förmaksflimmer som hela tiden stimulerar kamrarna om du inte har AV block III.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund