Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sjuk sinusknuta

Jag fick en PM för en dryg månad sedan pga sjuk sinusknuta med uppehåll mellan hjärtslagen emellanåt. Jag kände av mina symptom tydligt och hade egentligen gjort det länge. Förutom yrsel fick jag en konstig känsla i brösten som ett sug eller skutt som gjorde att jag kunde ibland berätta när varje uppehåll kom(känslan är svår att beskriva). När dessa symptom kom kunde jag ta pulsen och märkte att den slog oregelbundet.Sedan jag fick PM har pulsen slagit jämnt och jag har inte varit yr. Däremot känner jag fortfarande då och då samma märkliga "sug" i bröstet som om jag skulle ha ett uppehåll (men inte får det). Min fråga är om det är möjligt att jag kan känna av när sinusknutan inte fungerar men att PM gör att det inte blir något uppehåll i slagen eller är det bara gamla känslor som liksom sitter kvar i kroppen? Jag har varit på återbesök och den fungerade som den skulle, jag hade haft få extra slag och den hade jobbat 26% av tiden.

Hej

Troligtvist var det extraslag som gav dig uppehåll och sugkänslan och trots att du fått en pacemaker så kan dessa extraslag fortfarande komma och ge dig lite av de symtom du hade tidigare. Pacemakern gör dock att pulsen aldrig blir för långsam och ibland minskar pacemakern, lite högre basfrekvens, att extraslagen inte kommer så ofta.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska