Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

självtestar pacemakern

Varje kväll 23.09 vintertid, 00.09 sommartid testar min pacemaker. Jag har fått förklarat att den sänder ut lite ström för att se att allt fungerar. Det känns som ett kraftigt sug och några småbubbel vid vänster revben och i övre magen, i ca 1 min. Nu har jag emellertid börjat känna de här "sugen"- exakt samma känsla, lite då och då under dagen. Kan det vara ett tecken på att det är något fel med pacemakern? Ska jag kolla upp det? Jag har haft pacemakern i 5 år,(den har 2 sladdar) Marita17

Hej

Ibland är det svårt att veta om det du känner är från pacemakerns autoamtiska funktioner eller ej. Pacemakern gör flera olika kontroller under hela dygnet och det kan vara att den känner av att den behöver öka stimulerings volten i den ena elektroden. Det bästa är att gå på en kontroll och se vad pacemakerns historik bakåt visar. Talar den om att den har haft många olika värden på stimuleringen så kan det vara detta. Man kan också stänga av vissa automatiska funktioner och genom det se om dina symtom försvinner och där igenom få ett svar på vad det är du upplever och känner.
Ibland kan också extraslag från det egna hjärat göra att man upplever att det kommer från pacemakern. Dessa är helt ofarliga men uppleves som obehagliga och man blir då lite orolig och ofta ökar då extraslagen.

Kontakta din pacemakermottagning och förklara vad det är du känner och de kan sedan ta reda på lite mer med hjälp av pacemakern och vad ditt EKG visar.

Lycka till
Maria Hesselstrand

Relaterade expertsvar