Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sitter PM alltid till vänster?

Hej

Den vanligaste placeringen av en pacemaker är på vänster sida, direkt under nyckelbenet. Detta är en bra placering och närmaste vägen till hjärtat. De flesta är också höger hänta vilket gör att pacemakern inte stör rörelse mönstret för höger armen.

Det händer ibland att man placerar pacemakern på höger sida pga patienten kanske är vänster skytt eller spelar fiol m,m.
Ibland kan det vara svårt med att hitta bra blodkärl ner till hjärtat på vänster sida och då går man över till höger sida för att hitta bättre kärl som man kan lägga elektroderna ner till hjärtat i.

Det finns ingen nackdel att den sitter på höger sida men till 90-95 % av alla pacemakerplaceringar blir på vänster sida pga det är teknikst ofta enklare på den sidan.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska