Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sinusknut i förmaket ev pacemaker

Hej,
Min mamma blev just inlagd p g a yrsel och puls som pengdlar mellan 60 och 170. Fick precis veta att hon kanske får pacemaker p g a sinusknut i förmaket. Hon är 71, men i övrigt i väldigt bra form. Tränar både löpning och gym flera dagar i veckan, pigg och alert på alla sätt.

Hur farlig är en sådan operation? Vilken riksprocent att inte överleva? Med hennes förutsättningar, påverkar att hon har/får pacemaker livslängden?

Orolig dotter

Hej,

Du behöver inte vara orolig, det är ytterst ovanligt med ett ev. dödsfall vid pacemakerinläggning. Operationen är så pass liten att många ställen gör den polikliniskt.
Är din mamma i fin form så är det ännu bättre. Efter ett par dagar efter operationen kan hon börja löpträna igen.Du kan läsa om operationen under Fördjupningar på denna webbsida.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred