Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Sinusarrest och blodtrycksfall

Hej

Jag är en man på 38 år som sedan juni 2010 har pacemaker på grund av en sinusarrest (och blodtrycksfall...?) efter en operation. Har en pacemaker av sort Medtronic modell ADDRL1 (DDDR) med två elektroder. Den är idag inställd (efter en del justeringar) att träda in om min egen puls sjunker under 70 slag/min. Svimmade några månader innan den konstaterade sinusarresten och skadade mig allvarligt i fallet. Den direkta orsaken utreddes då aldrig men det antogs vara en vasovagal synkope.

Efter att jag fick min pacemaker kände jag mig säker på att inte svimma igen. Pacemakern skulle ju fungera som min "buffert" och skydda mig från att svimma igen.

Sista 6 månaderna har jag vid ett antal tillfällen kännt att jag, trots pacemakern, blivit blek, kallsvettig, kännt mig svag och fått yrsel. Har dock inte svimmat men fått lägga mig ner vid ett tillfälle. Vid de andra tillfällena har jag kunnat kontrollera situationen då jag kännt igen symptomen (en olustkänsla som sköljer över mig, början till kallsvettning, lite blek mm).

Känner mig nu osäker på mig själv och min egen förmåga att hantera känslomässiga och obehagliga situationer och börjar mer och mer tvivla på att svimmningarna jag haft bara berott på sinusarrest. Situationerna som utlöst känningarna har varit känslomässiga situationer som till exempel att min son ramlat mitt i natten i samband med ett toalettbesök och fått kraftigt näsblod, med dottern hos tandläkaren för att dra ut en tand etc.

Har nyligen varit på företagshälsovården på allmänn kontroll. Då hade jag hög vilopuls, 86, samt ett tryck som var 135/70 när jag låg ner och 157/90 när jag stod upp. Känns inte riktigt OK. Är 2 meter lång och anser mig själv ha god kondition och fysik vilket bekräftats genom bland annat arbets-EKG på PM-mottagningen.

Kan min pacemaker genom inställningar hjälpa till att kompensera för blodtrycksfallen? Kan jag själv göra något för att "hålla uppe" blodtrycket? Vid vilket tryck är det troligt att jag känner symptom? Om det är påverkan från vagusnerven, finns något att göra för att minska effekterna av den?

Med vänliga hälsningar

// Jonas

Hej,

Det låter som du har ett typiskt vasovagalt syndrom (eng. Vasovagal syndrome) som du kan läsa om på Googles, men även på den här webbsidan. En del läkare sätter inte in pacemaker på dessa patienter trots sinus arrester, ty patienten svimmar ofta av det låga blodtrycket.

Men en del DDDR- pacemakers har en sk kickstart. Om du får en puls-och blodtryckssänkning och pulsen går ner under t ex 70/min, så går pacemakern igång med en pulsökning på t ex 90/ min för att försöka kompensera ditt blodtrycksfall med en snabbare puls. Jag vet inte om man prövat det på dig men du kan ju alltid fråga.

Ring och fråga din pacemakermottagning.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Bjärred