Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Second opinion, behov ev pacemaker?

Hej, jag är 48 år och har i några år haft problem med förmaksflimmer som har blivit besvärligare med åren. Vid senaste EKG kontrollen under två dygn hittade man ett AV-block II Mobitz typ 2. Jag hade också sinusbradykardi där pulsen var som lägst 42/ min. Jag är ganska vältränad, kan inte den vilopulsen vara normal då?
Jag har nu några frågor:
1: Behöver jag en pacemaker eller kan jag vänta något år? jag har aldrig känt av något av-block och har aldrig haft något symptom, typ svimmat, eller så. Jag är nu uppsatt för operation i mitten på november, men är osäker på om jag verkligen behöver det.
2. Kan en EKG registrering påverkas av att man har ett magnetarmband på höger arm som jag hade?
3. Är AV-block en diagnos eller ska man få någon annan förklaring till varför man har det?
Tacksam för svar !
Johan

Hej,

Du kan vänta med din pacemakeroperation men det finns en risk att du får ett AV- block lll och då kan ev. ett hjärtstillestånd inträffa. Mobitz typ- 2 är en klar pm-indikation.

Magnetband påverkar ej registreringen.

AV- block samt långsam sinusrytm (sjuk sinusknuta) är två diagnoser som ofta leder till att patienten behöver pacemaker. De kan bero på att du haft en övergående inflammation i hjärtat.

Är du i maratonklass kan du ha låg vilopuls.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund