Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

RVOT, högerställd elaxel, förstorad förmak och ARVC

Hej!
Jag har diagnos RVOT. Gjort en ablation som visade sig vara misslyckad då jag fått tillbaka mina ihållande RVOT attacker. På flera vilo EKG i sinusrytm som tagits på VC står det att jag har förstorad höger förmak samt att jag har en högerställd elaxel?
Även efter avslutad RVOT attack står det skrivet av akutläkare att EKG visar högersidigt skänkelblock och högerställd elaxel? Vad innebär det? (Har letat på internet men svårt att hitta!)
Ultraljud och MR har sett bra ut. Men har läst om att ARVC är svårt att särskilja från RVOT. Hur stor risk är det att jag har ARVC om man inte såg något på MR?

Tack på förhand!

Hej!
Högergrenblock betyder att höger skänkel i kamrarnas retledningssystem är blockerad. Det betyder att vänster kammare aktiveras före höger kammare. Högergrenblock kan man ha utan att det innebär att det är något annat fel på hjärtat. Vid vänstergrenblock är det vanligare att det är associerat med annan hjärtåkomma.
Högerställd elaxel betyder att hjärtats elektriska axel är högerförskjuten. Kan t ex bero på att höger hjärhalva är förstorad, men behöver inte betyda att det är något fel på hjärtat.

För att ställa diagnosen ARVC krävs det att ett antal mycket specifika kriterier skall vara uppfyllda. Bl a ett antal EKG förändringar som brukar finnas vid ARVC. I många fall av ARVC ser man också förändringar på MR, men inte alltid. Om din ultraljudsundersökning är normal, MR är normal och du inte har EKG förändringar specifika för ARVC har du inte heller diagnosen ARVC.

Hälsningar: Torbjörn

Relaterade expertsvar