Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Resa långt med pacemaker

Min mor som är 75 år fick sin pacemaker inopererad i augusti 2011 och har blivit bjuden på en resa till Thailand med sin son och familj vilket hon är mycket lycklig för. Flygningen är från arlanda direkt till phuket där vi kommer att bo i 2 veckor. Hon har varit till sin hjärtdoktor och han har sagt att han vill inte att hon åker pga flygresan som är på 11 timmar. Han påstår att det kan bildas vätska i kroppen och lungor då hon kommer att få svårt att andas. Tyvärr vill inte hon att jag pratar med doktorn. Kan ni hjälpa mig att förklara på ett bra sätt där fördelar och nackdelar vägs upp. Jag tror hon skulle må så bra att komma dit eftersom han har reumatism.
Tacksam för snabbt svar!
Mvh Robert

Hej,

Att man har pacemaker innebär inte att man skall undvika långresor. En annan sak är om din mamma har hjärtsvikt eller någon annan svårare hjärtsjukdom.Syrgashalten skjunker något i kabinen på 10 000 meter.
Under flygningen bör hon resa sig och gå fram och tillbaka cirka varannan timme, vilket är bra för blodcirkulationen.En ytterplats är att föredra så hon lätt kan komma ut. Några timmar innan resan kan man ta ett par Trombyl vilket minskar risken för blodpropp.

Detta är bara min egen reflextion att hon kanske kan åka, jag har ju inte undersökt henne.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred