Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Resa efter operation

Hur snart efter en pace-makeroperation kan jag resa (till Asien)?

Hej

Finns egentligen inga regler på när man får resa eller inte. Det som är viktigt är att såret har läkt, vilket ofta tar en vecka och att man är försiktig med att bada de första 2 veckorna så att man inte riskerar att få infektion.Kan också vara bra att skydda ärret från starkt solljus med tex ett plåster eller ett solstift med mycket hög solskyddsfaktor. Ärret har inget pigment ca 1 år efter operation och ska därför skyddas.
Pacemakern ska vara i full gång och även vara välinställd. Kan vara bra att ha med ett pacemakerkort på resan för att ha vid säkerhetskontrollen och även om det skulle hända något på resan där du behöver uppsöka sjukvård.Kortet visar på att du har en pacemaker och vilket företags modell/system du har. Detta kort får du hemskickat från din pacemakermottagning.

Önskar dig en trevlig resa

Maria
Pacemakersjuksköterska