Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ÄR min hjärtarytmi ofarlig?

Hejsan!

Jag har sedan 17-års åldern haft problem med hjärtklappningar och hjärtarytmi från och till. Jag är idag 32. Detta har påverkat mig mycket och gett mig mycket oro och ångest. Jag har varit på vårdcentralen flera gånger, vårdpersonal har tagit snabb EKG och lyssnat på hjärtat och sagt att jag är frisk. Jag har under alla år aldrig upplevt att jag fått någon bra läkarkontakt, ingen har kunnat berätta för mig om vad mina problem beror på, utan jag har bara blivit hemskickad och de har sagt att jag är frisk. De senaste halvåret har besvären blivit värre. I somras hade jag två kraftiga hjärtklappningar (med en puls som var för snabb för att räkna, gissar över 200 slag per minut) som varade över en timma, då jag blev yr och kallsvettig. Efter det sökte jag läkarvård och fick då göra ett 24 timmars EKG. Under de 24-timamrna hade jag ingen hjärtklappning, men EKGet visade att jag hade en del dubbelslag (vilket jag ofta känner av) samt att jag fick hög puls vid liten ansträngning (puls på 160 vid en promenad som jag gick väldigt långsamt), och utan att anstränga mig nämnvärt. Jag känner ofta att min puls rusar iväg, utan att jag anstränger mig, tex efter måltider eller då jag rör mig jag blir då anfådd och orklös. Jag lever ett hälsosamt liv, röker inte, dricker inte, äter bra, och sover bra. Efter 24-timmars EKGet sa läkaren att jag hade ofarliga arytmier. Och jag fick beta-blockerare utskrivet som jag skall äta. Men så till min fråga: Jag vill väldigt gärna veta, kan jag vara säker på att jag inte har något hjärtfel? Räcker det med ett 24-timmars EKG för att konstatera det? Jag har aldrig fått träffa en hjärtläkare, utan enbart allmänläkare, jag har heller aldrig gjort ultraljud på hjärtat eller EKG under arbetsprov. Har heller aldrig haft EKG när jag haft en kraftig hjärtklappning. Skulle bli väldigt glad för svar. Vill inget hellre än att "lita" fullt ut på att jag är frisk, men mitt förtroende för de läkare jag träffat är inte så stort. Och jag vill känna mig trygg med att man kollat allt man "bör" kolla, för att utesluta att något är fel.

Hej

Förstår att din oro finns kvar när du inte fått ett riktigt svar. Att ha hjärtklappning behöver inte tyda på att du har något hjärtfel men det är viktigt att försöka fånga det du känner så att man kan se vad det är. Det svåraste är att fånga dina hjärtrusningar och det brukar vara svårt med ett 24 timmars Ekg. Nu för tiden så finns det lite andra sätt att fånga hjärtrytmer på. Bland annat kan man operera in en lite "ampull" under skinnet som kan registrera hjärtverksamheten och som man själv också kan aktivera vid symtom. Den kan registrera pulsen under 3 år och tas bort tidigare om man kunnat diagnotisera vad det är man känner. Finns även arbetsprov och 48 timmars Ekg som också kan visa vad det är för hjärtrusning du har. Be om en remiss till Kardiololog eller arytmiläkare för vidare utredning så att du kan få ett svar på vad det är du känner.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
El-fys-utredning