Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Är det fel på hjärtat eller beror det på hypon?

Hej,

Kvinna i 20-års åldern har en hjärtefråga. Förstår att ni inte kan ställa en diagnos :) men någon aning om varthän det barkar kanske ni har ändå?

Har sedan ett år tillbaka fått diagnosen 'hypotyreos' (med antikroppar) - men detta framkom först efter att jag egentligen sökte vård för svimningsanfall, andningssvårigheter samt hugg- och tyngdkänsla över bröstet. Symptomen uppkom och förstärktes under en väldigt varm och kvav sommar (26-30*C) ; kunde inte resa mig upp utan det svartnade för ögonen och benen vek sig som gelatin. Ibland tillkom ordentligt illamående i samband med att pulsen sjönk till mellan 44-55 bpm (normal vilopuls för mig är 59-60). Har i övrigt lågt blodtryck (60/100), har alltid haft kalla händer/fötter, brukade träna och röra mig 30 min 5 dagar i veckan och äter ffa vegetariskt med undantag för ägg, mjölk/fil, någon gång i månaden blir det lever och fisk. Dricker inte. Röker inte. Lever i princip som man rekommenderar för ett hälsosamt liv.

Ett år senare har det dock fortfarande inte blivit bättre. Och nu är det höga sommartemp på 26-30 igen under långa perioder och jag är nära till tårar; klarar varken av att sitta, ligga, stå, gå - ingenting - utan att må dåligt, ha svårt att andas och få känningar. Det känns som att försöka andas med en plastpåse över huvudet (hyperventilerar inte, utan det känns bara tungt att andas och luften syrefattig) och järnnäve som klämmer i bröstet. Lever nu sedan 1 1/2 månad tillbaka med ett konstant, 24h/dygnet, tryck och obehagskänsla i bröstet. Ibland strålar 'blixtnedslag' ut i vänster sida (upp i halsen, ut i axeln), speciellt om det har varit väldigt kvavt/fuktigt i samband med värmen. Hjärtat slår 'trötta' slag och fladdrar till ibland. Blir otroligt illamående och andfådd efter en kort 10 min promenad och får sota för det resten av dagen och hela natten tills jag somnar av ren utmattning. Går ibland runt med färglösa eller t.o.m. blekt blålila läppar.

Förra året ansåg läkaren att det var p.g.a. hypotyreosen och lät resten bero. Men det har ju förvärrats nu - kan det vara hjärtat det är något fel på? Tilläggas bör är att jag hade episoder av hugg i hjärtområdet som ung (tränade extremt mycket, åt väldigt lite) som blev värre när jag andades in - uppsökte aldrig läkare för det. Hör det ihop? Jag kanske förstörde hjärtmuskulaturen då och får betala för det nu? Det finns en viss historik med hjärtproblem från både mor och fars sida av släktet - dock alltid triggade av något annat, t.ex. medicinskt sett dåligt leverne eller åldersdiabetes.

Ledsen för tidsödande lång text... Men hoppas att man kan få en fingervisning om vad det kan bero på.

Hej!
Precis som du skriver kan vi inte ställa någon diagnos här. Det låter inte som att dina besvär skulle ha med tidigare besvär att göra. För att utreda om det överhuvudtaget har med hjärtat att göra kan man göra ett ultraljud av hjärtat, ett långtids EKG och eventuellt ett arbetsprov. Om dessa undersökningar är normala är dina symtom inte hjärtrelaterade.
Du bör höra med din läkare igen. Dina symtom är ganska ospecifika och kan ha många orskaker. Konstant tryck i bröstet och smärta av blixtkaraktär är oftast INTE relaterade till hjärtat.

Hälsningar: Torbjörn

Relaterade expertsvar