Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Puls blir lägre när jag reser mig hastigt

Hej,

Såg att någon skrev en liknande fråga men inte fick något svar.
Jag har samma fråga, varför kan min puls ibland sänkas med runt fem slag när jag reser mig hastigt för att sedan göra en ökning. Sittande puls, 56, reser mig och pulsen blir 50, efter några sekunder över 60-70 för att sedan sjunka till runt 55 igen. Använder appen azumio och vanlig
Manuell mätning. Resultatet blir detsamma. Hjärtat kan även slå hårt när detta händer. Varför blir det så?

Hej!

Jag tyckte nog att jag gav svar på frågan.

Det är en normal reflex att pulsen ökar något när man reser sig upp. Hos vissa personer kan uppresningen trigga en reflex som initialt gör att pulsen går ner obetydligt, för att sedan reagera på sedvanligt sätt med pulsuppgång för att kompensera blodtrycksfallet. Efter en stund stabiliserar sig blodtryck och puls på en "lagom" nivå. Puls och blodtryck regleras mycket sinnrikt och snabbt bl a beroende på kroppsläge, ansträngning, andning, oro, sorg, glädje, smärta m.m. Det är alltså helt normalt att puls och blodtryck varierar inom vissa gränser.

Om man inte har symtom finns det ingen anledning att kontrollera pulsen jämt och ständigt.

Hälsningar: Torbjörn

Relaterade expertsvar