Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Puls 10+33

Hej
För ett år sedan fick jag en PM (DDDR –Modell J277 – Boston Scientific) på grund av AV-Block 2-3.
Första operationen, på Sahlgrenska, lyckades inte eftersom en av elektroderna ”lossnade i fogarna” strax efter operationen. Blev utskriven dagen efter utan någon kontroll på PM!
Jag mådde lika dåligt som före operationen men jag trodde att så ska de vara tills kroppen blir van med ett ”främmande objekt”…
Efter 5 dagar av lidande åkte jag ambulans till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping (där jag bor) och där upptäcktes att pacemakern inte fungerar och blev opererat om!
Läkaren fixade elektroden på rätt plats (och stabilt också!). Har haft små problem med pulsen en tid men så småningom har personalen på Pacemakermottagningen reglerat sensorn i PM, vid flera tillfällen. Sedan dess mådde jag mycket bättre särskild i viloläge.
Problemet börjar när jag är ute och promenerar (går dagligen 4-5 km) och när jag höjer takten eller går uppförsbackar då måste jag andas häftigt och känner mig som jag har syrebrist. Då måste jag stanna en stund. När jag tar pulsen känns det att hjärtat slår konstigt: 10 slag långsammare följda av 33 slag snabbare! Mönster håller i sig tills jag kommer hem i viloläge! Ibland, men inte varje gång, mår jag inte bra i flera timmar efter en promenad. Känns det som hjärtat inte fungerar korrekt…
-Nu undrar jag vad beror det konstiga pulsen på, är det något i samband med dubbel operationen eller är det något som går att omställa i PM?
-Är det ett samband mellan den konstiga pulsen och det faktumet att jag inte mår bra efter en promenad på terräng med små backar eller trappor? Ska jag promenera bara på plan mark ?
Jag är en aktiv pensioner och tycker inte att ha begränsningar!
Vore tacksam för ett svar.
Med vänlig hälsning
George

Hej George

Roligt att du är så aktiv vilket är mycket bra. Jag har lite svårt att se exakt vad det kan vara för problem men troligtvis ger kanske inte sensor i pacemakern den respons du behöver vid uppförsbacken. Vet du om minutvolym sensorn är aktiv eller ej? Den har nämligen en bra förmåga att få upp pulsen vid fysisk aktivitet om det är det som gör att du får de konstiga slagen. Har man ett AVblock så brukar sinusknutan vara duktig på att ta upp pulsen vid aktivitet men det är möjligt att den också är lite klen i att gå upp. Kontakta din pacemakermottagning och be om en kontroll så att de kan ev justera lite till.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
Sensor