Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

psykiskt före och efter

Hej !
Har varit hemma två dagar efter operation av pacemaker pga av AV- block 11
Jag tycker att jag har fått jättedålig stöttning när det gäller den psykiska effekten av pacemakerbeh. Har kännt mig rädd, ensam, trots att jag har en jättefin man, men att känna sig ensam med sin kropp, att jag inte kan påverka detta på något sätt, beroende av andra som ska styra mitt hjärta, massa tankar om trombosrisk efter op. som jag läst på denna sida som ingen har upplyst om tex. Hur ska jag kunna förebygga en sådan komplikation ?
Den kvinna som ställde in min pacemaker och som jag skulle ringa till om jag hade frågor, fick jag inte de minsta tilltro till. Hoppas att ni som har gått igenom det här förloppet kan stötta mig

Hej,
Det brukar vara helt naturligt att många patienter inte mår psykiskt bra efter t ex en pacemakeroperation. Det gör ont i såret, hjärtrytmen har blivit kännbart annorlunda, oro över om läkningen är normal eller ej dyker upp, rädsla för komplikationer kommer mm. De som mår dålig efter en pacemakerinläggning har ofta inte fått adekvat information innan operationen. Ibland får patienter mer eller mindre pacemaker akut pga att hjärtat riskerar att stanna.Dagen efter skrivs de kanske ut och informationen blir tyvärr minimal ofta pga läkarnas ständiga tidsbrist. De patienterna mår ofta inte så bra, jag vet inte om du opererades akut eller ej.
Om du tittar i vårat Forum på denna sida, så hittar du patienter som har känt som du gör nu. Andra patienter har skrivit och stöttat. Läs gärna vad de skrivit.

Tromboser dvs blodproppar i venerna där elektroderna går in, får många patienter kanske över hälften. Men det rör sig om ofta en mindre trombos. Trombosen sitter fast i venväggen och det är sällan den blir så stor att den påverkar blodflödet. Jag tycker inte att du skall vara rädd för att få en stor trombos, som täpper till din ven. Även det kan man bota.Och förväxla inte tromboser på vensidan med artärtromboser som är allvarigare.

MVH
Thoomas Fåhraeus
Bjärred