Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pq-tid

För två år sedan upptäcktes att jag har fördröjd pq-tid, den låg då på 314. Var på kontroll för en tid sedan och då var den 334 och nu ca två månader senare är den 358. Vad innebär detta blir det sämre och sämre hela tiden? Var går gränsen för när man behöver pm? Snälla förklara lite om pq-tid för jag tycker inte jag får svar på mina frågor hos läkaren.

Hej

Det läkaren ser på EKG är att det är en störning i retledningssystemet och det yttrar sig i att det blir en fördröjning av impulsen från förmaket till hjärtkamrarna. Signalen kommer alltid ner men senare än normalt. Detta kallas AVblock I. Patienter med AVblock I och inga symtom på svimning eller yrsel behöver inte behandlas med pacemaker.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska