Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pojk på 19 år som juli -08 krockade med sin bil.minns inget från krocken, (somnade sannolikt vid ratten ) uppgav att han inte mindes. Akutläkare började spekulera i epilepsi. prover togs med utmärkt resultat utan anmärkning o.k. EKG koplades upp som spelades in med band under 24-timmar Låg vilopuls . han var toppidrottsman med 8 - 10 trän.tillfälle / vecka. Vid inspelningen hade hjärtrytmen vid en kort tidpunkt gått ned till 45 slag. Med denna korta undersökning, vill man nu operea in en pacemaker. Som lekman tycker jag att lite grundligare och utförligare utredning bör göras innan detta ingrepp utförs. Han har inga som helst problem med fysiken, är vältränad och har inga som helst konditionsproblem. Tacksam för synpunkt.

Pojk på 19 år som juli -08 krockade med sin bil.minns inget från krocken,
(somnade sannolikt vid ratten ) uppgav att han inte mindes.
Akutläkare började spekulera i epilepsi.
prover togs med utmärkt resultat utan anmärkning o.k.
EKG koplades upp som spelades in med band under 24-timmar
Låg vilopuls . han var toppidrottsman med 8 - 10 trän.tillfälle / vecka.
Vid inspelningen hade hjärtrytmen vid en kort tidpunkt gått ned
till 45 slag. Med denna korta undersökning, vill man nu operea in en pacemaker.
Som lekman tycker jag att lite grundligare och utförligare utredning bör göras
innan detta ingrepp utförs. Han har inga som helst problem med fysiken,
är vältränad och har inga som helst konditionsproblem.
Tacksam för synpunkt.

Hej,

Tack för Ditt mail. Jag brukar inte kommentera mina kollegors beslut av flera anledningar som Du förstår. Jag träffar inte patienten, frågeställningen är väldigt kort, mm.

Men jag kan uttrycka hur jag kanske skulle handlägga detta patientfall.

Jag skulle inte i första hand lägga in en pacemaker utan skaffa mig mer underlag för detta i så fall. En svimning vid ratten är alltid allvarlig men det händer då och då att folk somnar vid ratten. Finns det anledning att tro detta? Hade han kört länge och långt, var han trött,var det på natten ? Detta är ganska viktigt att veta detta. Svimmar man efter 10 minuters körning så är det ju knappast troligt att han somnat vid ratten.

Beträffande bandspelar- EKG så är det inte ovanligt att pulsen kan bli låg t.o.m mycket låg hos ungdomar som är helt friska. En undersökning i Kanada visade att tonåringar kan ibland ha pulssänkning till 35 sl/min nattetid.
För mig är siffran 45 inte utslagsgivande.

Finns andra symptom som plötslig yrsel,svartnar för ögonen etc? Du kan läsa om symptomen på denna webbsida. Om inte så kanske man kan avvakta.

Man kan göra en mycket liten operation om tveksamhet föreligger ang. hjärtrytmen. Vi kan numera operera in under huden en sk EKG loop- recorder, som registrerar onormal puls. Den är liten som ett USB- minne och tas bort efter en viss tid, beroende på vad man ser. Operationen görs i lokalbedövning och tar cirka 10-15 minuter. Inga sladdar dras till hjärtat. Detta lilla diagnostiska dataminne fångar abnorm hjärtrytm och hjälper läkaren att välja terapi. I Lund har vi lagt in över 200 st.på patienter som svimmar av oklar anledning och där bandspelar EKG inte visar något klart.

Jag skulle nog föreslå detta lilla ingrepp med den sjukhistoria Du uppger som bakgrund på 19- åringen.

Ibland måste man lägga pacemaker pga hög sannolikhet att hjärtat stannar till och orsakar svimning. Vi kommer inte närmare sanningen. Gäller det barn och ungdomar så är vi i Lund mycket restriktiva med pacemakerinläggning tills vi vet med nära 100% säkerhet att patienten behöver pacemaker.

Så ev. kan Du ta upp frågan om en inläggning av en EKG loop recorder istället.Med lite tur kanske den visar att pacemaker inte är nödvändigt.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Bradykardi
Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls