Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Placering vid buken

2001 opererades en pacemaker in vid buken på min nu 90-åriga mamma. Läkaren bedömde att den var för stor för att placeras vid nyckelbenet. Den fungerade perfekt i elva år, med enda lilla problemet att den vände sig ganska ofta. Nu dividerar vi om var mer exakt den då var placerad. Hon har ett ärr nästan i navelhöjd, kan det vara från den operationen?

Hej!
Ja, det kan vara ett ärr efter pacemakeroperation, men det är naturligvis omöjligt för mig att säga säkert. Vid placering av pacemakern på buken kan man placera pacemakern var man vill, bara elektrodernas längd räcker. Oftast placeras pacemakern ovan, eller precis i, naveplanet, en bit under revbensbågen.

Hälsningar: Torbjörn