Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

peacemaker, störningar ?

Vilka aparater stör Pacemaker

Hej

De apparater som du har i hemmet stör inte pacemakern. Ofta är det starka och stora maskiner inom industrin som alstrar ett magnetsiskt fält som tillfälligt kan påverka men inte förstöra en pacemaker.
Det finns också speciella apparater som ex elsvetsar och motorsågar som också kan alstar ett elektromagnetsikt fält som kan påverka pacemakern. Mobiltelefon går att andvända och en del pacemakerföretag rekomenderar ca 20 cm avstånd mellan mobil och pacemaker medan andra har ett inbyggt filter som tar bort risken av påverkan. Amatör radio kan störa om man är mycket nära antennen.
Våg som mäter andel kroppsfett genom att skicka iväg en liten ström genom kroppen rekomenderar en del företag att inte andvända.
Har gått igenom en del apparater som kan påverka en pacemaker/ICD men som du ser är det ytters få saker inom den vardagliga andvändningen som kan påverka din pacemaker.

MVH
Maria
Pacemakersköterska