Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur påverkas pacemakern om jag måste genomgå en s.k bodyscanning på en flygplats? Appropå den senaste tidens debatt kring terror o ökad säkerhetskontroll... Mvh Per-Anders Hellman

Hur påverkas pacemakern om jag måste genomgå en s.k bodyscanning på en flygplats?
Appropå den senaste tidens debatt kring terror o ökad säkerhetskontroll...

Mvh Per-Anders Hellman

Hej Per-Anders,
En bra fråga som man brukar säga. Vi vet väldigt lite om effekterna av den nya scanningtekniken. Om jag förstår det rätt så är det mikrovågor som scannar passagerarna. Det rör sig inte om röntgen eller magnetröntgen som skulle kunna påverka pacemakern.Det finns som du vet väldigt många typer av mikrovågor beroende på våglängd och vissa typer av mikrovågor kan påverka pacemakern.
Helt klart är att vi kommer att få mer information. Tills vidare får nog pacemakerpatienter och även ICD-bärare gå vid sidan om scanningutrustningen och visa upp sitt respektive kort på att de bär en hjärtstimulator.

Vi återkommer när vi vet lite mer.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND