Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Påverkas min pacemaker någonting om jag skulle Pierca mig i munnen ?

Påverkas min pacemaker någonting om jag skulle Pierca mig i munnen ?

Hej,

Vid ett par tillfällen har jag sett infektioner i pacemakersystemet pga piercing. Kvinnor har då en piercingring i naveln (där det nästan aldrig är rent) och pacemakerfickan som låg intill på buken, blev infekterad. Unga människor får ju initialt sin pacemaker på buken för att den senare skall flyttas upp mot axeln.

Generellt sett är nog de flesta läkare emot piercing. Det kan bli en ingångskälla för bakterier och därmed infektioner. Det kan i sällsynta fall ge upphov till blodförgiftning (sepsis) vilket är ett allvarligt tillstånd. Munnen har ju väldigt mycket bakterier som du vet.

Men risken för allvarlig komplikation tycks vara väldigt liten så jag tycker det är fritt fram för din planerade åtgärd, trots att du har pacemaker.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund