Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Stannar läkaren hjärtat på prov medans patienten ligger på salen och är vid medvetande?

Hur pass vanligt är det att en läkare stannar hjärtat på prov medans patienten ligger på salen och är vid medvetande? Eller vad var det läkaren gjorde?

Frågan löd:
Hej! Min morfar fick en pacemaker häromdagen. Igår kväll kom en läkare in till honom och sa att han skulle göra en koll. Morfar uppfattade det som att läkaren stannade hjärtat och sedan slog igång det. Sedan gjorde läkaren om proceduren. Morfar sa att han trodde att han skulle dö och att läkaren kanske inte skulle få igång hjärtat igen. Han blev mycket skärrad. Mycket rädd och medtagen.
Hurpass vanligt är det att en läkare stannar hjärtat på prov medans patienten ligger på salen och är vid medvetande?
Eller vad var det läkaren gjorde? Tilläggas kan att morfar är helt klar. Ingen demens.
MVH Eva-Karin

Hej Eva-Karin,

Förmodligen gjorde läkaren en test för att mäta vilken lägsta spänning som utlöser en hjärtkontraktion. Den kallas för tröskelvärdestest och det är mycket viktigt att man gör den testen efter en operation och sedan en gång årligen.

Vad som händer är att spänningen sänks successivt tills pacemakern inte stimulerar hjärtat mer. Hjärtat stannar till några sekunder. När det sker ökas spänningen omedelbart men hos några patienter står hjärtat stilla 4-5 sekunder. Det är helt ofarligt men kan kännas väldigt obehagligt för några patienter. Testen visade att Din morfar är ganska beroende av pacemakern. Läkaren fick viktig information hur många volt som krävs för att hjärtat skall stimuleras av pacemakern. Till denna spänning läggs en betryggande säkerhetsmarginal.

Så Din morfar genomgick en rutinkontroll, som många patienter tycker är lite eller mycket obehaglig. Kontrollen är viktig, men vid nästa kontroll kan Din morfar säga att han tycker det är mycket obehagligt, så kan man göra den lite skonsammare på olika sätt.

Vanligtvis varnar vår pacemakerpersonal patienten innan man gör denna test. Patienten är då förberedd och blir inte så skrämd.

Med vänlig hälsning

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Pacemakeroperationen
Läs mer om ämnet: 
Uppföljning & kontroll