Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakeroperation, trots utan symtom

Hej!
Jag har haft låg puls i perioder i mitt liv. Har åtminstone sedan 30 års ålder haft ojämn rytm. Inte alltid men ibland.
Har haft kontakt med läkare vid några tillfällen. Första gången var för c:a 10 år sedan då jag kände mig väldigt låg och konstig under en dag. Jag kände mig kall och hade väldigt låg puls c:a 35 slag/minut. När jag sökte läkare och efter EKG så upplyste man mig om att jag troligen hade en sjuk sinusknuta. Har därefter aldrig känt på detta sätt igen. Har aldrig svimmat. Ibland kan jag få en snabb yrsel. Det svartnar inte helt men känns en antydan. Detta sker i perioder, kan gå lång tid utan att jag känner något. Ibland har det gått år. Numera kan jag känna något varje månad eller vecka, men inte dagligen. Jag besväras inte av detta, är inte trött, tränar och mår fysiskt bra. När jag var hos min husläkare sist så tog hon ett snabbt EKG och upptäckte att hjärtat inte gick så bra. Hon skickade mig på ett dygns EKG. Har nu fått resultat och besökt hjärtläkare som säger att jag ska ha en pacemaker innan något händer. D v s att jag ska svimma. Enligt testet så hade jag uppehåll på 2 sekunder 5000 gånger på ett dygn, samt vid något tillfälle 4 sekunder. Varför känner jag inte av detta? När jag läser om varför man sätter in pacemaker så skrivs det hela tiden om att man förbättrar patientens mående, men det gäller ju inte för mig. Jag mår ju inte dåligt. Kan jag få en kommentar/utlåtande. Är i valet och kvalet.

Hej,

Det är lite svårt att förklara detta. Vissa hjärtan har en kraftig pumpförmåga och har anpassat sig till långsamma hjärtfrekvenser. Andra hjärtpatienter kan bli svimfärdiga eller få yrsel redan efter ett par sekunder eller under en puls under t ex 45/min.

Då vi byter pacemaker pga batteriurladdning ser vi ofta stora skillnader hur olika patienter upplever ett kortare hjärtstillestånd. En del känner inte av att hjärtat står stilla under kanske 5 sekunder medan andra mår dåligt redan efter två sekunder.

Så din låga puls har gjort att hjärtat slår mer kraftfullt och effektivt.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred