Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakeroperation och har ett spädbarn

Om en vecka ska jag operera in en pacemaker p.g.a. ett AV-block 1 som troligtvis håller på att utvecklas till ett AV-block 3. Operationen skulle ha skett i december förra året men sköts upp på grund av graviditeten. Men nu är min lille son född och operationen ska bli av. Känner mig väldigt nervös, är rädd för operationen och sorgsen över att vara tvungen att leva med en pacemaker resten av livet, så mycket tankar som behöver bearbetas. Känns så jobbigt att behöva göra detta nu mitt i den härliga bebistiden men mest av allt är jag rädd att operationen ska påverka amning och hur jag kan hålla min bebis o.s.v. Han kommer att vara endast dryga två veckor vid operationen. vad tror du finns det risk att amningen störs av detta? Hur ont gör det efteråt kommer jag att kunna lyfta/hålla och ta hand om min älskade bebis direkt efter operationen?

Hej,

Att sätta in en pacemaker är en liten operation som du säkert hört. Du kommer att ha lite värk ovanför bröstet under några dagar. Du kan hålla ditt barn intill bröstet utan några besvär, men alldeles ovanpå pacemakersåret kan du undvika första veckan.

AV block l brukar inte vara någon pacemakerindikation. Många människor har det. Kanske dina läkare har sett AV block ll några gånger? Om inte kanske du kan vänta några år? Jag gissar att du och din läkare har diskuterat detta med pacemakerinläggning.

En del människor gillar inte att få en pacemaker medans andra blir jätteglada framför allt om de ofta har låg puls med symptom. Finns en risk att du skulle kunna få ett AV block lll finns möjligheten att pulsen blir så långsam att du blir medvetslös. Tack vare pacemakern behöver du inte oroa dig för detta. Inom några månader har du glömt bort att du har en pacemaker och du känner dig trygg att hjärtat kommer att slå i normal takt utan risk för hjärtstopp! Försök se det så.

Lycka till
Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Bjärred