Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakerns arbete har ökat från 25% till 100%. Betyder det att hjärtat är sämre?

Pacemakerns arbete har ökat från 25% till 100%. Betyder det att hjärtat är sämre?

Du vet kanske att pacemakern kan samla in väldigt mycket information och diagnostik hur den och hjärtat arbetar ihop. Man kan se, vid kontrollerna, hur mycket pacemakern stimulerar hjärtat, både när det gäller förmak och kammare.

När hjärtat börjar slå långsamt så stimulerar pacemakern allt mera och detta uttrycks i procent. Har du fått besked att pacemakern stimulerar hjärtat till 100 %, så innebär det att pacemakern driver hjärtat hela tiden, vilket inte är så ovanligt.

Har man konstant långsam puls, så bestämmer pacemakern frekvensen kanske hela tiden. Detta behöver inte betyda att hjärtmuskeln har försämrats utan endast att det elektriska systemet (retledningssystemet) i hjärtat har minskat sin aktivitet.

En läkare kan sätta in en medicin som bromsar pulsen och då stimulerar pacemakern mer, kanske 80 till 100%. Återigen det behöver inte betyda att hjärtmuskeln har blivit sämre. Vi ser ofta patienter, där pacemakern stimulerar allt mer som t.ex. från 25% till 100 %, men själva hjärtmuskeln fungerar normalt.

Funderar du mycket kan du alltid ringa pacemakermottagningen och fråga hur själva hjärtmuskeln arbetar. Några patienter har en nedsatt muskelfunktion i kombination med långsam puls t. ex om de haft en större hjärtinfarkt.