Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakern jobbar hårdare – är det bra?

Min mor har varit på en första efterkontroll av sin pacemaker och det konstaterades då att den gått från att arbeta med fyra procent av sin kapacitet till 13 procent. Det var tydligen ingenting konstigt alls, enligt läkaren hon pratade med. Är det verkligen så? Procentuellt har ju pacemakerns belastning ökat med mer än 200 procent. Eller är det rentav bra för hennes hjärta att pacemakern jobbar så mycket hårdare i dag?

Hej

Det är normalt att pacemakerns arbete ofta ökar med tiden. De flesta pacemakerpatienter andvänder sin pacemaker till 100% vilket inte är ett tecken på att deras hjärta är sämre än andras. Jag vet inte varför din mor fick sin pacemaker för men beror det på att sinusknutan/hjärtats startmotor är lite försiktig så kan det vara att din mamma har varit lite mer aktiv sedan förra kontrollen och då ser pacemakern att frekvensnen behöver aktiveras högre, således en normal ökning. Har hon problem med AVblock vilket gör att pulsen inte leder vidare lika lätt i den elektriska banan/AV noden så kan blockeringen ha blivit högre och där igenom mer behov av stimulering från pacemakern, vilket också är en normal ökning. Har hon fått några nya mediciner som påverkar hjärtats elektriska bana kan också ökningen av pacemakerstimulering bero på detta.

Som du ser så finns det många olika faktorer som kan ge svar på din fråga. Vad som är viktigt att veta är att detta är inget tecken på att hjärtat har försämrats utan mer ett uttryck på att hon behöver sin pacemaker för att kunna leva ett så bra liv som möjligt . Hon slipper att bli trött och svimma pga långsam puls. Hoppas mitt svar kan ge dig lugn om att din mamma har fått rätt behandling och att pacemakerns arbete inte belastar hjärtat utan tvärt om ger bättre cirkulation ut i kroppens alla organ.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersjuksköterska