Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan Pacemakern ge hårda stötar

Hej !
Jag har haft pm modell 5826 DDDR, sedan 2008. Jag har alltid märkt när den kontrollerar sig själv, var åttonde timme, först vakna jag alltid tidigt på morgonen och det var alltid vid samma tidpunkt, jag visste inte då vad som väckte mej.
Men våren 2011 förändrades det, då ändrades den obehagliga förnimmelsen av kontrollen till stötar, dessa stötar är var åttonde timme och sen kommer dom igen en timme senare och alltid på samma tidpunkter. Detta känns mycket obehagligt och har vid något tillfälle även satt igång mitt oönskade flimmer som jag har metoprolol till. Jag pratade om detta problem sist när jag var på kontroll på Pacemakerenheten, men hon blev irriterad och menar att det inte är möjligt att pm kan ge några stötar. Vad annat kan det vara eftersom stödarna kommer alltid vid samma tidpunkter.
Jag känner mej orolig, kan det vara min Pacemaker ?
Marianne 68 åra.

Hej Marianne

Pacemakern gör egna kontroll på elektroderna på regelbunda intervaller genom att öka spänningen i elektroden på några slag. Om man skulle känna av detta så är det uppe vid dosan inte nere i hjärtat för där har du ingen känsel. Det kan också vara en test på hur mycket ström hjärtat behöver för att stimulera men detta brukar också vara uppe vid dosan. Detta är helt ofarligt och tycker du att det är så obehagligt så kan man ofta stänga av den funktionen. I alla fall på vissa modeller.Denna kontroll av elektroderna ska inte kunna starta något förmaksflimmer så troligtvist kan de ha kommit isamband med att du känt av elektrod mätningen.Förstår att detta gör dig orolig men kontakta din pacemakermottagningen igen och se om de inte kan programmera bort ryckningarna om det nu är detta du känner uppe vid dosan.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.