Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakerimplantation var, och nikotin

Hej,

Fråga 1 De senaste dagarna har jag fått lite var i kanten av pacemakerimplantationsfickan. Det är ytterst lite och efter att jag försökte få bort det återkom lite, i mindre dos, två dagar senare. Bör jag kolla upp det för infektionsrisken, eller är det okej om det är minimal mängd var?

Fråga 2, jag håller för tillfället på att sluta röka. Kan rökningen påverka risken för infektion, det var drygt 8 veckor sedan operationen. Jag röker nu mellan 2-4 cigarretter per dag och finner det väldigt svårt att sluta under de stressigare perioderna på universitetet.

Hej

Svar på fråga 1 är att du bör visa upp området runt pacemakern.Det kan vara bara en ytlig infektion pga ex en ytlig sutur som råkat komma utanför huden men bör ändå kontrolleras så att infektionen inte sprider sig till pacemakerfickan. Är det infekterat bör man få insatt antibiotika så att det läker och att bakterierna inte sprider sig och ger mer problem med läkningen.

Rökning är aldrig bra för kroppen och det kan påverka blodcirkulationen till det sämre.Rökning leder också till sämre läkningsförmåga vilket man sett i många studier som har gjorts. Hela du mår bra av att slut röka och är en invenstering för livet.

Lycka till
Maria Pacemakersköterska