Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker vs hjärtstartare

Vi har fått en hjärtstartare till jobbet. Finns det några konflikter eller risker med en hjärtstartare och en pacemaker.

Hej

Har du en person som trillar ihop och där hjärtstartaren säger att du ska defibrillera så ska du göra detta utan att tänka på pacemakern. Det är viktigare att rädda personen från hjärtstopp än att tänka på pacemakern. Den tål otroligt mycket och även att få en strömstöt från en hjärtstartare.

Jätte bra att du frågar om detta så att inga fel görs när det är skarpt läge.Så glöm bort att personen har en pacemaker, du ska andvända hjärtstartaren när det behövs.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar