Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker vid hjärtsvikt.

Min mor som är 81 år gammal, har haft hjärtsvikt sedan ca 10 år tillbacka. Vid inläggning på medicinsklinik i juli 12, hade hon förhöjd pro- BNP värde, vilket talar för hjärtsvikt. Hjärt- EKO visar försämrad EF och nytillkommna hypokinesier i vänster kammare som inte fanns 2009. Troligen har det förekommit tysta infarkter.
Mediciner som hon tar är bla. Lasix 60 mg, Bisoprolol 10 mg, Isosorbidmononitrat 90 mg, Losartan 100 mg. Med den info som Du har fått så undrar jag om pacemaker kan vara en adekvat behandling i min mors fall? Väldigt tacksam för svar.

Vänliga hälsningar fr. en orolig anhörig

Hej

Man kan behandla hjärtsvikt med hjälp av en pacemaker men då måste din mamma uppfylla vissa kriterier som gör att det finns någon nytta med denna behandling. Alla med hjärtsvikt är tyvärr inte hjälpta av en pacemaker. Det finns klara riktlinjer på detta så ta gärna upp det med din mors läkare för att se om hon uppfyller detta. Bland annat ska hon haft 3 månader med fulldos av hjärtsvikts mediciner och där efter gjort ett nytt Eko för att kontrollera hennes EF. Även ha ett elektriskt hinder mellan höger och vänster kammare vilket man kan se när man tar ett EKG.

Läs gärna mer under "CRT vid hjärtsvikt"

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska