Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och träning...

Hej! Jag har nyligen fått min pacemaker och undrar följande. Innan operationen så tränade jag löpning varannan dag och har så gjort i tre år. Jag varierat mellan intervaller, distans och långdistans och springer motionslopp. Jag vill gärna springa en halvmara i år. Det är tanken i alla fall. Dagen innan operationen sprang jag tre mil utan att några som helst problem. Men till min stora besvikelse så har min prestationsnivå sänkts dramatiskt efter operationen. Sex dagar efter op. så var jag ute och sprang och fick mjölksyra i benen, nästan direkt! Nu har det gått två månader och jag kan fortfarande inte springa längre distanser utan att få slita som ett djur eftersom det går så himla trögt... och så mjölksyran som gör sig påmind hela tiden. Särskilt i uppförsbackar. Min dosa är inställd på 55 - 130. Jag hade riktigt låg puls innan. Nu ska jag snart in för en första "koll" och undrar om det har något med inställningen att göra? När jag ringde och frågade om det här så fick jag svaret från sköterskan; räkna med att det aldrig kan bli som förut. Det gör mig ledsen för träningen betyder väldigt mycket för mig. Både fysiskt och mentalt. Är det så? Jag förstår att det inte kan bli exakt som förut men en sådan här skillnad, ska det väl ändå inte behöva vara? Jag har ju läst om andra personer som har tränat på som vanligt och utan några större problem.

Med vänliga hälsningar från Lena -65

Hej Lena - 65,

Vad som genast slår mig är att de satt högsta puls till endast 130/min. Du borde ha t.ex. 180 imp/min som övre frekvens, så att du presterar mer.Kolla pulsen när du blir trött, vilken frekvens ligger den på. Går sinusknutan över 130 mer och mer, så blockerar pacemakern allt fler impulser från förmaken och din puls blir ännu lägre än 130/min. Man går då in i den berömda väggen. Stannar man, sjunker sinusknutans urladdningar under 130 och då stiger pulsen igen, till 130 och sedan neråt.
Det är den första åtgärden du skall göra, att be att få pacemakern omprogrammerad.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred