Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och styrketräning

Kan man träna alla muskelgrupper om man har en pacemaker. Jag tänker främst på bröstmuskeln
som ligger under pacemakern. Kan träningen rubba pacemakerns läge så att elektroderna lossnar?
Christer

Hej Christer

Du kan träna dina bröstmuskler trots att du har en pacemaker, elektroderna kan inte lossna av dessa rörelser. Vad en del upplever är att pacemakern blir lite mer synlig än tidigare pga muskeln trycker upp pacemakern. I något fall har elektroden tagit skada med att isoleringen har blivit nött genom att den ligger an på nyckelbenet . Ofta är det rörelsen i samband med att man trycker in armarna från sidan och in mot mitten.

Det viktigaste är att du är aktiv och skulle det uppstå problem så upptäcker man det på pacemakerkontrollerna.En elektrod skadas inte från den ena dagen till den andra utan detta brukar vara process som sker under en längre tid.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar