Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker procent

Jag undrar vad det är som avgör om man ska öka pacemakerns arbetes procent från 75% till att den tar över 100% och hur livsstilen påverkas efter ökningen till 100%?
Vad händer med hjärtat?

Hej

Jag förstår inte riktigt din fråga men om jag tolkar dig rätt så vill du ha ett svar på om det kan vara positivt för din livsstil om pacemakern börjar få hjälpa till lite mer. Beror ökning på att hjärtat inte själv klarar att hålla rätt puls vid rätt aktivitet så är ökningen,av pacemakerns arbete,positiv och leder till att du antagligen orkar mer. Vid aktivitet behöver hjärtat kunna pumpa ut mer blod så att musklerna och hjärtat får den rätta mängden syresatt blod för att du ska orka vara aktiv. Således är inte ökningen negativ för hjärtat. Har du problem med kärlkramp och får en ökning av pulsen så kan detta leda till mer kärlkramp än tidigare och då måste detta utredas och behandlas.

Ofta ökar pacemakerns arbete med högre ålder pga hjärtat elektriska signaler åldras och blir sämre på att leda signalerna vidare i hjärat. Så en ökning till 100 % är helt normalt. Ibland kan också vissa läkemedel göra så att pacemakern behöver arbeta mer pga de påverka den elektriska aktiviteten i hjärtat.

Hoppas detta svarar förklarade lite av din fråga.
Mvh
Maria Pacemakersjuksköterska