Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och MR-röntgen

Jag har en DDD-R pacemaker från 2004 och undrar om det går att göra en MR-röntgen när den finns där? Jag ska ev. bli stelopererad i ländryggen och läkaren måste då göra en MR för att kunna vara 100% säkra på hur mycket som är skadat. Den läkare jag träffat säger att det inte går med pacemakern som jag har och då lär det bli en lång väntan till det är dags för byte. Smärtan jag har gör att det brådskar, har haft det ca: två år och blir bara värre vartefter. Man kan kanske påskynda ett byte till en som tål MR. Tacksam för svar...

Hej

Tyvärr hjälper det inte att byta till en MR säker pacemakerdosa. Elektroderna måste också vara MR säkra. Det finns risker att utföra MR när man har en vanlig pacemaker med äldre elektroder. Vid väldigt högt prioriterade fall, när MR är det bästa sättet att diagnosera de problem man har, så har man ändå utfört MR men då måste man väga risken med att göra MR och nyttan av informationen man får.
Det beslutet måste din läkare ta tillsamans med din läkare som ansvarar för din pacemakerbehandling.
Om det beslutas att du kan göra MR så bör han kontakta det Pacemakerföretagen som har gjort din pacemaker för att få vetskap om bästa och säkraste inställningen på just din pacemakermodell.

Lycka till

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.