Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och medicin

Hej! Jag har under våren diagnostierats med för låg vilopuls och blivit uppsatt på kö för att få pacemaker. Parallellt med den utredningen fick jag av min psykiater börja med klomipramin för min panikångest. Efter några veckor med den nya medicinen känner jag mig så bra (högre puls, piggare, varmare etc) så jag kontaktar min kardiolog. Han säger då att det är allmänt känt att Klomipramin ger en konstant högre puls. Jag får göra en ny 24-tim ekg och svaret blir att jag för tillfället inte längre behöver en pacemaker då Klomipraminen har fått upp min puls så det räcker. Dock med uppföljning hos kardilog med 24-tim ekg om 3 mån igen.

Nu till min fråga... Om det stämmer att det är allmänt känt att Klomipramin ger konstant högre puls, varför provar man inte den medicinen oftare innan man överväger att sätta in en pacemaker? Särskilt på unga människor. Jag vet att Klomipramin är en antidepressiv medicin men läkemedel kan ju användas för olika ändamål. Jag vet att just den här även används för smärtlindring vid fibromyalgi tex. Dessutom finns det många människor som använder just dessa mediciner i väldigt många år. Min mamma har gått på klomipramin i 25 år tex. Biverkningar hade jag i 3-4 veckor ungefär, nu känner jag inte av medicinen ett dugg. Jag har bara fått ett nytt liv och mår äntligen bra, både psykiskt och fysiskt. Är också glad så länge jag slipper operera in en pacemaker (jag är 25 år).

Hej

Är tyvärr inte rätt person till att se om detta är ett allternativ för andra. Det viktigaste är att du mår bättre och att det inte i nuläget finns något pacemakerbehov för din del.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.