Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och Inderal

Hej!
För ca en vecka sedan fick jag en pacemaker pga AV-block 3, jag är bara 23 år gammal.
Jag har även fått inderal utskrivet som ska användas vid redovisningar i skolan för att minska fysiska symtom på nervositet. Nu undrar jag vilket dos jag kan/borda ta? Läkaren har sagt 20-40 mg, men vad händer egentligen om jag tar typ 80 mg? Min pacemaker kommer väl ändå inte att tillåta en puls under 60 slag/min som den är inställd på? Varför jag är sugen på att ta en större dos är för att jag inte vill riskera att få hjärtklappning när jag står där framme på redovisningen. Kan jag ta inderal några gånger i veckan eller är det bättre att ta det mer sällan?
Är det okej att gå till en naprapat och fixa ryggen när man har en pacemaker? Hur länge borde jag isf vänta efter operationen?
Har hört att mycket styrketräning där man lyfter tungt och med armarna ovanför huvudet kan skada elektroderna, stämmer det?
Mvh L

Hej

För att få korrekt svar på din fråga angående Inderal,som är en betablockerare,är det bäst att du konsulterar din läkare som gav dig receptet. Pacemakern skyddar dig mot långsam puls men om du tar för mycket Inderal kan det också sänka ditt blodtryck så öka inte förrän du konsulterat din läkare.
Det går bra att utföra styrketräning trots att du har en pacemaker. Finns en liten risk att det kan skada dina elektroder om du är mycket flitig att träna många gånger i veckan och att du gör samma rörelse aktivitet ofta. Det viktigaste är dock att du träna med det som du trivs med och kanske med mer varierande arm aktivitet.Att lyfta armarna ovanför huvudet innebär ingen större risk. Man bör vänta med att träna ca 2 veckor efter man fått sin pacemaker så att såret läker på bästa sätt-

Lycka till

Maria
Pacemakersjuksköterska