Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker i bil

Hej! Jag åker färdtjänst och ibland händer det att jag delar bil med andra, som talar i mobiltelefon. Det känns obehagligt för mig, som inte känner mig trygg i en sådan situation. Jag är helt beroende av PM, är His-abladerad. Ska jag be dem att inte tala i mobilen, då den kan påverka min PM eller inbillar jag mig bara att det kan störa PM? Det känns konstigt ibland, jag kan få hjärtklappning.
En annan fråga: kan jag börja styrketräna dvs träna på gymmet med maskiner? Jag behöver stärka mina muskler kring axlar och nacke. Ska jag avstå från rörelser med armarna uppåt och med belastning?
Tacksam för svar och tack för denna utmärkta sajt!!
Mvh Sini Meri

Hej Siri

Det är viktigt att du känner trygghet med din pacemaker när du åker bil. Det är sant att telefonens signaler blir starkare i en bil pga plåten runt bilen kräver starkare signal in och ut. Det viktiga är att mobilen inte ligger direkt ovanför din pacemaker. Håller du ett avstånd på 20 cm så är det ingen fara och dina medresenärer har ju ett längre avstånd till din pacemaker. Det finns även pacemakerföretag som har byggt in ett filter mot mobilsignaler som då helt försäkrar att det inte är någon fara med andvändning av mobiltelefon. Jag kan bara lugna dig att det inte är någon fara för dig när du reser med färdtjänst. Om du känner av hjärtklappning så tror jag att det är din egen oro som gör att hjärtat kommer med enstaka extraslag vilket uppleves som hjärtklappning.

Det går bra att styrketräna och att arbeta med armarna uppåt. Kommer du att träna flera dagar i veckan och under en längre tid så kan man tänka på att rörelsen kan ev nöta på isoleringen på elektroden om den ligger mot nyckelbenet. Är det bara träning under en kort tid så är det ingen fara att utöva dessa rörelser.

Lycka till

Mvh
Maria Pacemakersköterska