Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och hög höjd?

I augusti vandrade jag inkaleden i Peru. Innan resan rådgjorde jag med min läkare om hur hög höjd skulle påverka mig och min pacemaker och det gjordes en del inställningar för att det skulle gå så bra som möjligt. Det skulle inte vara några problem att vandra på 4200 meters höjd enligt min läkare. Allt gick också bra tills tredje dagen då vi skulle börja vandra ner från högsta punkten. Då mådde jag inte alls bra och det kändes som att jag hade en massa arytmier (jag fick min pacemaker för AV-block II och III). Idag var jag och kontrollerade pacemakern och det konstaterades att jag hade arytmier när jag vandrade inkaleden. En teori till att jag hade arytmier var att pacemakern inte känt av hjärtats egna signaler och därför gick pacemakern in (den hade nämligen gått in när jag hade arytmierna, dessa varade i flera timmar). Hur blir det så här? Varför gick pacemakern in? Hur påverkas pacemakern av hög höjd?
Mvh
Kajsa

Hejsan,

Hur pacemakern reagerar på höjder omkring 5000 meter vet jag inte. Jag har inte heller sett några studier på detta. Jag tror inte elektroniken i den hermetiskt tillslutna kapseln ändras av höjden. Många klättrare har släpat oilka elektroniska apparater uppför Mount Everest t ex telefoner och kameror som inte är lika skyddade som en pacemaker men de verkar fungera. Pacemaker håller dessutom din kroppsvärme. Kan du haft några selar från t ex ryggsäck över pacemaker eller haft en kommunikationsradio intill den?

Som du vet börjar det bli syrgasbrist på väg uppför. Somliga behöver syrgas över 3000 m om de inte har acklimatiserat sig först.
Många får problem med olika organ på lite högre höjder och hjärtat är inget undantag. Arytmier är vanliga.Ev lungproblem påverkar också hjärtat.

Kanske fick du episoder med förmaksflimmer. Flimmervågorna är ofta för små för att inhibera pacemakerns impulsgivning. Vissa extraslag kan också uppstå på hög höjd och de kan ha ett utseende som gör att pacemakern inte kan läsa dem.

Du skriver att pacemakern gjordes så bra som möjligt innan klättringen. Vet du vad man programmerade då?

Om någon läsare av detta har samma erfarenhet skriv gärna till vårt forum!

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred