Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker för extraslag

Hej! Jag är 61 år och har fått en förmaksflimmer i november 2009. Sedan dess äter jag 25 mg Metoprolol varje dag. Har en pulsfrekvens på 54-56 / min. som jag hade även innan jag började med betablokerare. Jag har genomgått flera undersökningar som t ex ultraljud och arbets-EKG och enligt läkarna har jag ingen bakomliggande hjärtsjukdom. Problemmet är att ibland mår jag dåligt p g a att jag känner EXTRASLAG i hjärtat. Det kan hända att ett extraslagsanfall håller i sig i flera timmar, antalet extraslag är uppe i 10-15 i minuten och jag mår jättedåligt: känner spänning i bröstet, tryck i halsen och får panik. Flera läkare har sett extraslagen på EKG, men alla säger att de är "ofarliga". Men de är också ONORMALA, skulle jag tillägga.
Min fråga är: kan man ta bort de här extraslagem med hjälp av en pacemaker?

Tacksam för svar.

M v h // George

Hej

Jag förstår att du upplever det jobbigt med extraslagen och vi har dagligen samtal från patienter som upplever stor oro av detta. Alla har mer eller mindre extraslag då och då vilket är helt normalt men vissa upplever dessa slag som mycket obehagliga och andra känner knappt av dom. Extraslag kan uppstå av olika anledningar och har man inga övriga hjärtproblem så är de helt ofarliga trots att det kommer väldigt många under ett dygn.Extraslag har också en tendens att ge ångest känsla vilket ofta då ökar antalet extraslag och det blir då en ond cirkel på att de kommer fler extraslag.
Man behandlar inte extraslag med en pacemaker om man inte har en extrem långsam puls och det finns behov av läkemedelsbehandling som kan förrvärra den långsamma pulsen.
En pacemaker kan inte stoppa uppkomsten av extraslag och skulle därför troligtvist inte göra någon nytta för dig.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska