Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker efter ablation av sinusknutan?

Hej!
Jag är 36 år och har IST (inappropriate sinus tachycardia). Har haft problem sedan 2007 med för hög puls Har provat det mesta i läkemedelsväg utan nämnvärd effekt. Har nu blivit erbjuden att göra ett ablationsförsök i sinusknutan där man ska försöka att enbart bränna bort de högre frekvenserna. Om det lyckas kommer jag sannolikt att slippa tackykardi men om de råkar förstöra sinusknutan blir det aktuellt med en pacemaker.

Jag har några frågor som jag mycket gärna vill ha svar på:
1. Måste man kunna utlösa tackykardin under operationen för att kunna åtgärda den?
2. Behöver man inte ha kvar de högre frekvenserna i sinusknnutan?
3. Vad behöver man för högsta frekvens ungefär i sinusknutan för att kunna fungera normalt, tex idrotta?
4. Om man får en pacemaker, kan man fortfarande få tackykardi då?
5. Hur vanligt är det med ablation av delar av sinusknutan, hur ofta fungerar det och hur många får pacemaker?

Mycket tacksam för svar för jag måste snart bestämma mig för hur jag ska göra.

Hej,

Det här är frågor som du bör ställa till din elektrofysiolog.
Ablation intill sinusknutan är inte så vanlig. Naturligtvis finns en risk att celler i den " nomala" sinusknutan skadas eller förstörs vid ablationen och då kan den normala pulsen bli alltför låg. En pacemaker måste implanteras i så fall.

Vid ablation av takykardier vill man gärna kunna starta takykardin under ingreppet. Ibland kan detta vara svårt och i vissa fall kan det bli hopplöst att hitta det område som skall abladeras. Hur det är vid din speciella takykardi vet jag inte.

Vid din ålder bör du behöva komma upp i cirka 150/ min eller mer, det beror bl a på hur vältränad du är, vad du gör för aktivitet mm.

Inte mycket till svar men fråga dina läkare, dina frågor är helt adekvata!

Lycka till,

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund