Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker + allergi?

Om man är allergisk mot titan och plast, finns det alternativ ang material som man kan tillverka pacemakern av?

Hej

Att vara allergisk mot Titan är mycket ovanligt. Titan är ett material som kroppen ofta acceptera och finns även i ex inopererade höftleder. Det andra alternativet till titan är guld!
Plasten som finns,främst i pacemakernselektrodhuvud,kan innehålla plastet Epoxy och detta kan en del vara allergiska emot.
Pacemakerföretagen har "test kit" som man kan andvända för att se om man regerar för detta ämne eller ej. Går också att testa sig hos hudspecialister för att se om det finns någon allergi för andra ämnen.

Jag har arbetet med pacemakerpatienter i över 14 år och har endast mött en patient med plast allergi.Hon gjorde tester innan och reagerade inte för de ämnen som fanns i pacemaker och efter ha fått en vanlig pacemaker så har hon inte visat på några problem och det har gått bra för henne.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska