Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker

Skriver till er igen. Jag är 46 år och har nu gjort HolterEKG och ArbetsEKG. HolterEKG visade en puls på 37-98 slag under det dygnet de mätte, visade heller inget annat konstigt.Visade att 80% av dygnet låg pulsen på under 50. ArbetsEKg var bra visade inga sjukdomar eller så, men pulsen ökade endast till 78% av maxpuls. Pulsen gick ner till under 60 genast jag slutade att cykla. Läkaren som gjorde ArbetsEKG:t tyckte att allt var normalt. Jag frågade honom om pacemaker, men han tyckte inte det var aktuellt för mig?? Jag sa till honom att hur mycket jag än tränar får jag inte upp pulsen, fryser jättemycket om kvällarna även ibland dagarna, yrsel med jämna mellanrum, alltid trött. (tränar på ren envishet)Verkar inte som om dom vill remittera mig vidare,´hur gör man då, eftersom jag inte mår bra ju? Jag orkar inte gå eller springa när det är uppförslutning, eller gå i långa trappor. Jag blir helt sllut och kan knappt få luft då för jag är så ansträngd.Hur ska jag gå vidare om jag inte får hjälp hos den läkare jag går nu? / Marita

Hej Marita,

Tyvärr får vi allt fler brev där patienter med symptomgivande låg puls inte får pacemaker.
Det låter som din sinusnod inte är helt alert för tydligen har man inte sett några AV- block.
Har du anfall med svår yrsel, kan du alltid söka på akutmottagningen på ditt hemmasjukhus. Är det de läkare, som undersökt dig, kanske du inte kommer längre. Jag har börjat föreslå patienter i din situation att köpa en pulsklocka typ Polar, Garmin eller liknande, de finns billiga varianter som endast mäter pulsen med bl a ett band över bröstet.

När du har typiska symptom , kolla på pulsklockan och anteckna pulsfrekvensen och dina symtom vid det tillfället under t ex en vecka eller mer.

Be sedan att få prata igen med din läkare när du har samlat tillräcklig information och hör om han/hon inte ändrar sig då. Händer inget nu heller, måste du få en chans till att få en sk second opinion av en annan hjärtläkare.

Det finns två sjukhus i Sverige, som patienter skriver om att det är svårt att få pacemaker pga läkarnas inställning. Kan du maila namnet på ditt sjukhus så kanske jag kan hjälpa dig.

Bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Bjärred