Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker?

Jag är 48 år och har haft problem med förmaksflimmer i ca 5-6 år och problemet har blivit större med åren. Jag har gjort långtids EKG tre ggr, först ett dygn då inget märkvärdigt noterades. Sedan hade jag det en vecka, då såg man en sekvens med förmaksflimmer och en notering gjordes om av-block men som läkaren inte brydde sig om då.
Efter ca 7-8 månader skulle jag komma på återbesök och gjorde då en 2-dygns registrering. Inget förmaksflimmer hittades då men däremot en episod med AV-block II Mobitz typ 2. En paus på 3,0 s under samtidig lätt sinusarytmi. Det noterades också nattlig sinusbradykardi 42/min (10 RR)
Nu vill man sätta in en pacemaker på mig och nu till mina frågor:
1: Jag har inte haft några symptom av AV-block, typ svimning eller så, har blivit lätt yr när jag suttit i soffan och rest mig upp när jag har haft en episod med förmaksflimmer men aldrig annars. Behöver jag en PM ändå?
2: Vad kan hända om jag väntar, hur stor risk ?
3: Jag har inte fått någon diagnos, ska man få det, typ sjuk sinusknuta?
4: Kommer förmaksflimmret vara kvar efter jag satt in PM eller kan det hjälpa mot det också?
5: Jag hade ett magnetarmband på höger arm under den senaste registreringen, kan den påverka resultatet så att den visar ett AV-block? (kanske en dum fråga, men ändå)
6: Vilken typ av PM brukar man få vid mina besvär?

Tacksam för svar !
Mvh
Johan

Hej,

AV- block ll Mobitz typ 2 är en klara pacemakerindikation, då risk finns att du får AV- block lll dvs totalt block och hjärtat kan stanna. Hur hög procentrisk för detta är, beror på vad du har för bakomliggande fel i hjärtat.Har du intermittent förmaksflimmer och sinusbradycardi så är ju förmaken inte friska utan kan vara skadade av en t ex en inflammation tidigare eller så.Detta ökar indikationen för att du behöver en pacemaker.

Yrsel när du stiger upp ur soffan beror vanligtvis på blodtrycksfall, något som är normalt.

Din diagnos är: AV block- ll Mobitz typ 2 samt misstänkt sjuk sinusknuta och intermittent förmaksflimmer.

Flimret kommer att finnas kvar efter du fått pacemaker. I enstaka fall minskar flimmerfrekvensen efter pacemakerinläggning ffa om flimret börjar pga långsam rytm.

Nej, armbandet påverkar ej.

Man bör förse dig med två elektroder om du inte har konstant förmaksflimmer en sk DDD-R pacemaker. En elektrod på förmaket och en på kammaren.

Lycka till,

mvh
Thomas Fåhraeus
Lund