Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker?

Hej! Jag är en kvinna på 46 år som har varit under utredning för mitt hjärta i 1 1/2 år.
Problemet är att jag har väldigt låg puls, på dagtid kan den vara mellan 38-44 när jag arbetar.På natten när jag legat inne på sjukhus så har den varit som lägst 25. Jag har gjort arbets EKG flera ggr, de bedömer det som normalt och pulsen har då ökat som mest till 148. Ultraljudsundersökning samt magnetröntgen av hjärtat är också gjort, helt normala. Jag har även haft bandspelar EKG några gånger, man har då sett att jag har både AV-block 1 och AV-Block 2, både typ 1 och 2. Den längsta pausen var då 2,9 sekunder. När jag i somras låg inlagd på sjukhuset så konstaterades nattetid en paus på 6 sekunder. Läkarna var då oense om det var ett AV block 2 eller 3. Jag hade även pauser på 4 sekunder. Pacemaker skulle då opereras in, men läkarna var inte överens så operationen ställdes in. Jag får hela tiden höra att jag är vältränad. Jag har tränat större delen av mitt liv och tränar fortfarande regelbundet. Men upplever min träning som väldigt jobbig, det känns inte som förut när jag t.e.x springer. Jag känner mig så andfådd. Jag är nästan alltid trött, frusen och har yrsel. Men jag har aldrig svimmat. Min läkare säger att en pacemaker inte skulle hjälpa mig, utan hävdar att jag är vältränad.Men då borde jag väl må bra även när pulsen är låg, den kan ibland gå ner mot 30 när jag är vaken. Jag känner skillnad när pulsen är högre mår jag genast mycket bättre. Kan detta bero på att jag är vältränad? Jag är ju ändå 46 år gammal. Jag funderar över om ändå en pacemaker skulle kunna öka min livskvalité? Det jobbiga är att jag får så olika besked hela tiden. Vad tror ni? Skulle en pacemaker göra mig piggare?

Hej,

Det låter onekligen som om du behöver en pacemaker.Vi har ett par "kända" sjukhus som är väldigt restriktiva med pacemakerinläggning, trots typiska symptom.

Kan du bara uppge ditt sjukhus namn så kanske vi kan hjälpa dig. Så återkom så får vi se.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund