Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker

Hej! Jag fick för 3 månader sedan en Pacemaker inopererad, jag är 18 år. Känner oro över detta känns som jag är väldigt ung för just pacemaker?,

Hej,

Du har rätt i att det är en låg ålder. Därför är läkarna extra kritiska om de skall lägga pacemaker eller ej, så du lär inte ha fått den i " onödan".
Försök se pacemakern som en tillgång, att du kan leva normalt vilket kanske inte skulle gå om pacemakers inte fanns.

Unga människor vänjer sig fort pacemakern. En del skäms för att den puttar ut lite på bröstet, men killar bryr sig inte så mycket är mitt intryck.

Är du orolig för att pacemakern och elektroderna inte håller så tycker jag inte att du behöver vara det. Nuförtiden är det väldigt säkra grejer som man sätter in.

Bäst är om du glömmer bort pacemakern, vilket jag tror du gör så småningom.

Lycka till i framtiden,

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund