Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

P-våg?

Hej
Jag har en ICD-dosa Medtronic som eventuellt skall ställas om så den kan börja paca. Just nu är den inställd på att gå in och paca när pulsen går under 40s/min. Vilket pulsen gör regelbundet varje dygn.... Dosan pacar då bara i kammaren. När jag nu mår dåligt av den låga pulsen skall de försöka sätta igång förmakselektroden. Läkaren på pacemakermottagningen var osäker på att det skulle gå bra, då P-vågen var dålig? Vad menas med det? Dosans elektroder är omopererade en gång just på grund av att de satt dåligt. Är det detsamma spm dålig P-våg? Vad kan hända? Känns det eller gör det ont om elektroden sitter dåligt och dosan pacar? Förra gången gjorde det fruktansvärt ont när dosan pacade men jag vet tyvärr inte om då var samma problem som nu, alltså dålig P-våg.
Tack för ett mycket bra forum :)

Anna

Hej

Dålig P våg innebär att elektroden har svårt att känna av din spontana P våg på rätt sätt. Ofta kan man med hjälp av programmering ställa in detta så att den känner av korrekt men i vissa fall behöver man omplacera elektroden så att man får bättre signaler från elektroden. Som det är nu så verkar det som att den bara stimulerar med den ena elektroden i kammaren då arbetar hjärtat och pacemakern inte korrekt ihop vilket kan kännas obehagligt. Genom att aktivera förmakselektroden så kan hjärtat arbeta på ett mer korrekt sätt och inte ge obehag och även ta bort din långsamma rytm.

Fråga gärna din läkare på mottagningen om ett korrekt svar när han har kontrollerat din ICD så att du kan få ett lugnade besked.

Mvh
Maria
Pacemaker/ICD sköterska