Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Överkänslighet vid tryck vid halspulsåderns grening.

Överkänslighet vid tryck vid halspulsåderns grening.

Frågan löd:

Jag är överkänslig för tryck vid halspulsåderns grening. Läkaren provade med EKG på. Jag blev medvetslös och det blev sinus arrest. Jag har fått pacemaker. Vad heter min åkomma? Hur vanlig är den? Är den ärftlig ? Hur uppkommer åkomman? Vad är det egentligen jag har för fel? Var kan jag läsa mer om min åkomma? Jag har också gjort ultraljud på halspulsådern och den är felfri.

Hejsan,

Det låter som Du har ett sk "sinus caroticus-syndrom". I halspulsådern finns sk tryckreceptorer som är ett slags skyddssystem. Blodtrycket får inte bli för högt och hjärtat får inte slå för snabbt. Receptorerna ingår i det autonomiska nervsystemet, som vi inte själv kan styra, och de skickar bromsande signaler till bl a sinusnoden. Är sinusnoden (hjärtats tändstift) mycket känslig, kan bromssignalerna verka lite väl kraftiga och sinus arrest kan uppstå, som Du skriver. Hjärtat står stilla några sekunder, blodflödet avtar till hjärnan och man svimmar.

Många som har syndromet får direkt en ersättningspuls från ett annat område i hjärtat och de "hinner" inte svimma.

Det är inte alla sjukhus som lägger in pacemakrar på denna diagnosen. Ibland går den över av sig själv. Man kan kan säga till patienten att inte klämma på halsen vilket i praktiken är svårt att låta bli. Svimmade Du ofta är det säkrast att ha en pacemaker på plats.

Blodtrycksfallet som samtidigt uppträder, kan vara svårare att hantera. Sätt Dig ner om Du känner yrsel. Pacemakern höjer inte blodtrycket.

I vissa fall tror jag att detta kan vara ärftligt men jag har inga vetenskapliga belägg för det. Skall se i den moderna litteraturen och återkommer i så fall.

Var inte orolig för Ditt hjärta, du är säkert helt hjärtfrisk, det är bara det autonoma nervsystemet som ställer till det ibland!

Med vänlig hälsning,

Thomas F