Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Orsaker till extraslag

Tack för en jättebra sida! Jag vet att in Ni skrivit mkt om extraslag tidigare och jag tror jag har kunnat läsa det flesta av de. Min fråga är dock hur ångest eller fixering kan leda nästan konstanta extraslag(?) Jag har sedan ungdomen(32år idag) lidit av extraslag, har dock undersökts då och nyligen med ultraljud och ekg som visat på godartade extraslag. I övrigt vältränad. Jag vet att Ni svarat på många frågor kring detta men eftersom jag blivit fullkomligt invalidiserad av detta undrar jag hur och om min ständiga fixering vid hjärtat och ångest därav kan ge så mycket som vart femte/tionde slag med extraslag i vissa svåra perioder??? Tack!!

Hej,

Som du vet känner många människor inte av sina extraslag (ES) medan andra upplever ES som extremt jobbiga. Blir man fixerad vid extraslagen och börjar få ångest, som du skriver, så blir det svårt. Om ångesten utlöser en stressituation, frigörs adrenalin bl.a. som ibland kan öka antalet ES samt pulsfrekvensen.Ibland kan, hos vissa människor, snabbare puls minska antalet ES.För att minska patienters risk att fixera sig vid normala ES, brukar många läkare avstå från att utreda dem vidare. Som i ditt fall hittar man sällan något fel på hjärtat.

Är du invalidiserad av dina ES, så kan du försöka få kontakt med en arytmiexpert
(elektrofysiolog) som finns på universitetssjukhusen ffa. Man kan då bedömma om man skall göra en sk ablation med en kateter i hjärtat och bränna eller kyla vävnaden som orsakar ES. Förstörs området där ES uppstår, så blir man fri från ES. Du kan läsa mer om det på webben under "Ablation SVES" eller VES.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund