Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Orolig...

Hej!

Min mamma är 65 år och har i två år haft en pacemaker. Förra veckan var hon på kontroll och fick då veta att pacemakern det senaste året jobbat 95%. Året dessförinnan var motsvarande siffra 5%. Hon fick även höra att hon själv aldrig har puls över 30 och att hennes eget hjärta endast har en kapacitet på 1,5 %. Hon blev mycket orolig och fick då hon undrade vad detta betydde och varför det blivit så svaret av ssk att "Det kan jag inte svara på, jag vet inte." Min Mamma körde hem helt förtvivlad och med en stark ångest över vad som kommer hända nu, vad detta innebär och om hon kommer dö. Kan någon här förklara för mig vad det här innebär? Är en så stor ökning vanligt? Bör hon vara orolig? Jag är själv sjuksköterka och tycker att bemötandet på pacemakermottagningen varit förkastligt. Jag kommer vända mig till dem, men vill gärna ha lite kött på benen då....
Tacksam för svar,
MVH Tommy

Hej Tommy

Tyvärr är det många som blir oroliga av beskedet om att pacemakerns arbete har ökat och då är det våran uppgift att ge en trygghet i den informationen.
Vad pacemakersköterskan berättade är att pacemakern måste jobba mer än tidigare pga din mammas hjärta går långsammare än tidigare. Kanske har hon fått öka någon medicin som påverkar hjärtrytmen eller så har hennes AVblock blivit högre, således AVblock III vilket är svaret på att hjärtat går långsammare än tidigare eller så har hennes sinusknuta blivit långsammare. Detta är inte ett tecken på att hjärtat har blivit sämre utan ofta en normal process på att cellerna i hjärtat har åldrats. Det är då mycket skönt att se att hon fick en pacemaker i god tid innan hjärtat blev så långsamt som 30 och hon ev kunde ha svimmat och mått sämre.

Ge lugnade besked till din mamma att hon kommer att kunna leva som vanligt och vara aktiv med det hon vill. Hon kommer inte att dö pga pulsen har blivit långsammare. Pacemakern ser till att pulsen är normal i de olika situationer hon är i.
Ta gärna kontakt med hennes pacemakermottagning för att ge information om att din mamma blev orolig över det besket hon fick.Det är på så sätt vi lär oss att ta hand om patienterna på bästa sätt.

Mvh
Maria Hesselstrand Pacemakersköterska