Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Oro före och efter PM-operation

Jag har varit orolig för mina oregelbundna hjärtslag i många år och fått höra att det har varit oro, ångest eller stress.I våras fångades det på EKG och en reveal opererades in i somras. Efter en avläsning konstaterades att jag behövde en pacemaker p.g.a. sjuk sinusknuta. Det som gett mig så mycket rädsla och ångest under åren trodde jag skulle försvinna i och med att jag fått min PM. Operationen för en vecka sedan upplevde jag som hemskt otäck då det var svårt att hitta rätt läge för elektroderna. Efter operationen upplever jag inte längre att min puls gör uppehåll,men "känslan" av dem finns kvar ibland. Jag tycker att jag känner av när PM går in, fast läk. sa att jag inte skulle märka av det och jag tycker att hjärtat slår hårt eller fort ibland bl.a. när jag anstränger mig. Jag är rädd för att röra på mig för jag tycker att jag inte får luft och orkar och känner ett tryck över bröstet. Jag har svårt att släppa det och leva normalt och engagera mig i jobbet och så. Jag är 49 och har tränat regelbundet och inte varit sjuk på något annat sätt. Min fråga är om det jag känner kan vara något som kan ha kommit efter operationen eller om det handlar om att jag måste jobba med- och kanske få hjälp med min rädsla och ångest för hjärtat?

Hej,

Jag vet inte riktigt vilket pm-system du fått. Är det sinusknutan som krånglar så stimulerar pacemakern alldeles intill den dvs din puls borde vara normal. Att den nu ökar vid ansträngning är ju också helt normalt. Pacemakern ställer in sig automatiskt under några dagar och du kommer säkert fort att vänja dig vid ha få en normal puls.

Beträffande din hjärtångest och rädsla (och stress?) så kan det vara ganska besvärligt tillstånd att hjälpa patienten att bli av med.Diskutera med din läkare om man kan finna någon terapeut som kan samtala med dig och få dig att känna dig trygg med din pacemaker.

Det är bra att du tränar, om du fortfarande gör det.

Lycka till

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund